Admin

Диета след операция на апендицита?

In Апендицит on November 14, 2008 at 4:22 pm

Операцията е минала успешно. В болницата сте били подложени на диета с цел по-бързо възстановяване и зарастване на оперираните органи. Прибирайки се у дома се предполага, че вече състоянието ви се подобрява и всичко е наред, но се чудите дали не е необходимо да спазвате диета и дали можете да се храните нормално.

В международен план все повече се налага твърдението, че не се налага спазването на диета след операцията и следболничния период, но все пак е неуместно да приемате люто, кисело, дразнещи храни и медикаменти усилващи перисталтиката.

Повечето лекари ще ви препоръчат да се храните с по-течни и леки храни като супи и бульони. Постепенно въведете в менюто си по-твърдите храни и чак след два-три месеца вижте как ви понасят храни богати на целулоза, кафето, шоколада, храни, които образуват газове – боб, леща, грах, зеле. Не ви препоръчваме скоро след операцията да консумирате газирани напитки и ядки. Нека те се върнат в менюто ви /газираните напитки нямат нищо полезно и няма смисъл да ги връщате ако свикнете без тях/ след като сте напълно възстановени и това е потвърдено от лекуващият ви лекар. Ядките са изключително полезни за организма, НО сурови. Печени, те се превръщат в тежка и калорична храна и губят повечето си полезни свойства.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: