Admin

Лечение на гастрита с билки и диета – Част 1

In Билколечение и народна медицина, Гастрит on November 13, 2008 at 4:04 pm

Гастритът е заболяване, което се характеризира с увреждане на стомашната лигавица.

Той най-често се предизвиква от външни фактори: нередовно хранене, лошо сдъвкване на храната, честа употреба на твърде горещи, груби, обилно подправени и трудносмилаеми ястия, които дразнят лигавицата на стомаха и засилват секрецията на солна киселина.

Други дразнещи фактори са алкохолът, тютюнопушенето, въздействието на някои химически вещества и продължителното приемане на определени лекарства. Понякога развитието на гастрит е свързано с други заболявания на органи в коремната кухина.

Различават се остри и хронични гастрити. Остър гастрит може да възникне след преяждане или консумация на развалена храна, заразена с болестотворни микроорганизми, като проява на алергична реакция спрямо определени хранителни продукти или да съпътства някои заболявания (скарлатина, грип, шарка, пневмония, вирусен хепатит). Освен това гастритът може да протича с повишена или понижена киселинност на стомашния сок.

При всички заболявания на стомаха и червата диетата е от огромна важност и е първото нещо, което трябва да се предприеме, за да се подобри състоянието на болния. При определяне на хранителния режим трябва да се вземат под внимание множество фактори, затова в по-тежките случаи той трябва да се предпише от лекар.

При остър гастрит в по-леките случаи е достатъчно да се отстрани съдържанието на стомаха, като се предизвика повръщане. За целта на болния се дава да изпие няколко чаши топла вода или разтвор на сода бикарбонат. През първите 1-2 дни се разрешават само хладки напитки (1,5-2 л на ден): леко подсладен чай, отвара от шипки, затоплена минерална вода с основна реакция.
След това се препоръчва храна, която дразни минимално стомаха – слизести супи, не тлъст пилешки бульон, айран. По-късно се включват редки каши, рохки яйца, ябълково пюре, пасирано месо.

При обостряне на хроничния гастрит, придружено с болки, голямо значение има принципът за механично, химично и температурно щадене на стомаха. Преминава се към 5-6-кратно хранене с приемане на малки порции храна. Важно е диетата да се съобрази с киселинността на стомашния сок.

При гастрит с повишена киселинност се препоръчва т. нар. лечебна диета № 1. От менюто се изключват храните, стимулиращи производството на солна киселина и дразнещи лигавицата на стомаха: силни бульони, пушени продукти, пържени ястия, пикантни подправки (чесън, лук, пипер и др.), туршии, кафе, силен чай, алкохолни и газирани напитки.

Препоръчват се варено крехко месо и риба, рохки яйца, макарони, ориз, сух бял хляб, млечни супи. Зеленчуците се задушават или от тях се приготвят пюрета. Разрешават се мусове, желета, печени ябълки, слаб чай.

При гастрит със секреторна недостатъчност (понижена киселинност) се предписва лечебна диета № 2. Храната трябва да бъде разнообразна по състав, пълноценна и да съдържа продукти, стимулиращи секреторната функция и подобряващи апетита.

Препоръчват се супи с обезмаслен рибен или месен бульон, копър, магданоз, нетлъста риба и месо. Разрешават се сух ръжен хляб, задушени и варени зеленчуци, сирене, плодови и зеленчукови сокове, кисело мляко, всякакви ястия от извара.

При избора на диета трябва да се вземат под внимание съпътстващите заболявания на червата, задстомашната жлеза, жлъчния мехур. Продължителността на диетичното лечение се определя индивидуално.

В народната медицина са познати много средства; за лечение на гастритите и за преодоляване на симптомите, които ги съпътстват.

При гастрит могат да се използват ГРАДИНСКИ ЧАЙ (една щипка сушена билка на 2 чаени чаши кипяща вода) или пък БЯЛ ПЕЛИН и БЯЛ РАВНЕЦ (по 0,5-1 чаена лъжичка от сушената билка на 2 чаени чаши кипяща вода). Подобрението настъпва след няколко дни.

При хроничен гастрит: 100 мл сок от АЛОЕ, изцеден от по-дебелите листа, се смесва със 100 г МЕД. Приема се по 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно преди ядене в продължение на 3 седмици.

Народно средство за лечение на хроничен гастрит, както и за профилактиката му, е ЯБЪЛКОВИЯТ ЦВЯТ. Приготвя се запарка от 1 чаена лъжичка сушен ябълков цвят и 1 чаена чаша вряща вода. Пие се през целия ден на малки глътки.

Следва ПРОДЪЛЖЕНИЕ

“Би лки и домашни средства при болести на храносмилателната система”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: