Admin

Лечение на гастрита с билки и диета – Част 2

In Билколечение и народна медицина, Гастрит on November 13, 2008 at 4:13 pm

Продължение от Част 1

МАСЛОТО ОТ НЕВЕН има противовъзпалително и дезинфекциращо действие. Препоръчва се за лечение на гастрити, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, заболявания на черния дроб и жлъчните пътища. Приема се вътрешно по 1 супена лъжица преди лягане за нощен сън.

Благотворно действа при гастрити ЖЪЛТИЯТ КАНТАРИОН. Една супена лъжица ситно надробени стръкове от билката се заливат с 1/4 л вода и се варят 10-15 минути. След като изстине, отварата се прецежда и се изпива на части за едно денонощие.

Може да се приготви и запарка от стрити корени на СЛАДНИК- 1-2 чаени лъжички от тях се заливат с 250 мл вряща вода. Запарката се прецежда и се изпива на 3 пъти през деня преди ядене.

Добре измити пресни листа от ТЕСНОЛИСТЕНЖИ-ВОВЛЕК се размачкват и се изцеждат. Полученият сок се премерва и се разбърква с равно количество пчелен мед. Сместа леко се загрява 20 минути на слаб огън. От нея се приема по 1 супена лъжица 3 пъти дневно.

Друга рецепта с живовляк: вземат се 200 г листа от теснолистен живовляк и се варят 5 минути в 1/2 л чиста домашна гроздова ракия, след което сместа се прецежда. Пие се по 1 супена лъжица сутрин на гладно 1 час преди хранене.
Д
обре действат и семената от ДЮЛЯ. Две чаени лъжички семена се заливат с 1 чаена чаша вода и се оставят да киснат няколко часа. След това течността се прецежда и от нея се пият по 2-3 супени лъжици 3 пъти дневно.

При гастрит сутрин се изпива 1 чаша чай от стрита кора на БЯЛА ВЪРБА. След това се изпива 1 чаша ПРЯСНО МЛЯКО.

Използват се и грудките на САЛЕПА. Една чаена лъжичка от ситно надробената билка се пуска в 1/4 л вряща вода и се вари 5-10 минути. Запарката се прецежда и се пие студена. Приема се 3-4 пъти на ден по 1 кафена чашка.

Може да се препоръча и следната билкова смес: вземат се по 2 чаени лъжички листа от МАТОЧИНА и МЕНТА и 3 чаени лъжички цветове от ЛАЙКА. Варят се 2-3 минути в 2 и 1/2 чаени чаши вода, след което се оставят да киснат половин час. Течността се прецежда и от нея се пият по 2 винени чаши 3 пъти на ден; преди ядене. Отварата се приема леко затоплена.

“Би лки и домашни средства при болести на храносмилателната система”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: