Admin

Гастрити с понижена киселинност

In Билколечение и народна медицина, Гастрит on November 13, 2008 at 4:35 pm

При понижена киселинност на стомашния сок пъти дневно 20-30 минути преди ядене се приема 1/4 чаена чаша топла преварена вода с 1/2 чаена лъжичка мед (МЕДЕНА ВОДА).

При силно намалена киселинност към медената вода се добавят по 1 супена лъжица сок от листа на живовляк и запарка от супени листа на малина (1 супена лъжица листа се запарват 1 час в 1 чаша вряла вода). Сокът от живовляк и запарката от малинови листа се съхранява хладилника.

Полезни са и КАЙСИИТЕ – пресни и сушени, като и кайсиевият сок. Приемат се 30 минути преди ядене.

От есента могат да се подготвят плодове от ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА, като се залеят със студена преварена вода и се оставят на студено. През зимата от тази вода се пие по 1/4 чаена чаша 20-30 минути преди ядене. Водата се долива ежедневно. А от март-април нататък могат да се ядат и самите плодове – по 1 чаена лъжичка преди ядене. Витамините и микроелементите в тях са добро средство против пролетна умора.

Любителите на ГРОЗДЕТО могат да го използват за повишаване киселинността на стомашния сок. целта през сезона се ядат по 100-150 г грозде 20 ми ти преди хранене.

Умерено повишава киселинността ситно настърганата сурова КРАСТАВИЦА, както и ястията, включващи разварено ЗЕЛЕ.

Много полезен за повишаване на киселинност е ФАСУЛЪТ във всичките му разновидности: от не се приготвят пюрета и пълнежи, сварен фасул се добавя в супи и салати.

През есента и зимата се приготвя пюре от настъргана на ситно ренде сурова РЯПА с растително масло.

Киселинността се повишава значително и трайно при употреба на МЕСНА ХРАНА.

КИТАЙСКИЯТЛИМОННИК (ШИЗАНДРА) има свойството да нормализира киселинността (повишава ниската и понижава високата). Два грама стрити на прах семки от китайски лимонник на ден са достатъчни. Може да се приготви сок от плодовете на растението и от него да се пие по 1 супена лъжица 3 пъти дневно 20 минути след ядене. Ефектът настъпва след 40 минути, действието му продължава 5 часа. Друго полезно свойство на плодовете е, че успокояват болките в стомаха.

За повишаване на киселинността се използва спиртен извлек от ЗЕЛЕНИ ОРЕХЧЕТА: 10-15 зелени орехчета се измиват, нарязват се бързо на тънки резенчета, слагат се в стъклен съд и се заливат с 500 мл чиста ракия или водка. Съдът се затваря плътно и се оставя да престои 14 дни при стайна температура, след което течността се прецежда. Настойката има приятен аромат и тъмен цвят, може да се съхранява дълго. Помага добре при болки в стомаха. От нея се приема по 1 супена лъжица в половин чаена чаша вода 3 пъти дневно след ядене.

Киселинността на стомашния сок може да се нормализира с МЕД и КРАВЕ МАСЛО, взети в равни пропорции. От сместа се приема по 1 супена лъжица 3-4 пъти дневно 30 минути преди ядене.

Полезно е да се пие сок от МОРКОВИ- по 1/4 чаена чаша преди ядене.

През пролетта, лятото и есента е добре в салатите да се добавят листа от ЖИВОВЛЕК, да се приготвя сок от тях и да се пие по 1 супена лъжица 3 пъти дневно 10 минути преди ядене.

При гастрит с намалена киселинност настържете ХРЯН на ситно ренде и го смесете със захар (може и мед) на вкус. От сместа се приема по 1 чаена лъжичка преди ядене. Прясно изцеденият сок от хрян, разреден с вода, засилва отделянето на солна киселина дава много добър лечебен ефект.

Течната БИРЕНА МАЯ стимулира секрецията на стомашните жлези. Прилага се при лечение на болни, които се нуждаят от допълнителни количества пълноценни белтъчини и витамини от групата В, при заболявания на стомашно-чревния тракт (язвена болест, гастрит, колит, ентероколит).

Благоприятното въздействие на бирената мая се изразява в засилване на апетита, нормализиране н стомашната секреция, подобряване на моторна : функция на стомашно-чревния тракт. За да не се развие непоносимост към бирената мая, храносмилателната система трябва първо да се укрепи със зеленчукови сокове. След това сутрин на гладно се пие по малко течна бирена мая. Яде се чак когато се появи чувство на глад.
Бирена мая не бива да се прилага при бъбречни заболявания и подагра.

“Би лки и домашни средства при болести на храносмилателната система”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: