Admin

Билки при газове и подуване на корема

In Билколечение и народна медицина, Газове on November 12, 2008 at 5:13 pm

При метеоризъм (подуване на корема и газове) се препоръчва МЕНТОВ ЧАЙ. Той се пие през целия ден, докато настъпи подобрение.

При колики и спазми в червата една голяма щипка ЛАЙКА се залива с 3 чаени чаши вряща вода и се запарва 30-40 минути. Чаят се прецежда и от него през деня се изпиват 1 и 1/2 чаени чаши. Лечението продължава, докато изчезнат смущенията в червата.

При липса на апетит и силно подуване на корема
може да се използва ДЖИНДЖИФИЛ на прах. От него се приема на върха на чаена лъжичка 2-4 пъти дневно 15 минути след ядене с 1/2 чаша вода.

Три чаени лъжички счукани плодчета от КИМ с заливат с 1/4 л вряща вода, варят се 15 минути, след което се оставят да престоят 10 минути в покрит съд Отварата се прецежда и се изпива на няколко пъти з един ден.

Приготвя се запарка от 2 супени лъжици ситно нарязани стръкове от МАЩЕРКА и 1/2 л вряща вода След като изстине, запарката се прецежда и от нея eel пие по 1 кафена чашка 3-4 пъти дневно.

Един-два пъти дневно се приемат по 7-8 плодчета от КОРИАНДЪР, като се сдъвкват и се преглъщат с малко вода. Може да се приготви и запарка от 1 чаена лъжичка плодчета и 1/4 л вряща вода. Запарката се прецежда и се изпива за 1 ден.

Една чаена лъжичка стрити на прах ДАФИНОВИ ЛИСТА се заливат с 1/2 л кипяща вода и се оставят да киснат 5-6 часа. Течността се прецежда, разделя се на 3 равни части и се пие сутрин, обед и вечер на гладно.

Вземат се 3 чаени лъжички счукани плодчета от РЕЗЕНЕ, заливат се с 1/4 л вряща вода и се оставят да престоят 10 минути. След това запарката се прецежда и се подслажда леко. Приема се по 1 супена лъжица след хранене.

При всяко хранене се препоръчва да се изяждат по три-четири МАСЛИНИ.
Използват се стрити на прах семена от КАРДА МОН. От праха се взема 3 пъти дневно на върха на ножа 15-20 минути преди хранене.
Т
ри пъти дневно след хранене се приема по 1 г ситно счукани плодчета от КОПЪР с няколко глътки вода. Може да се приготви и чай от пресни стръкчета копър: 1 супена лъжица ситно нарязан копър се залива с 1 и 1/2 чаени чаши кипяща вода. Прецежда се, разделя се на части и се изпива през деня след ядене.

Може да се използва следната билкова смес: вземат се 50 г цветове от СЛЕЗ и по 30 г корени от ВАЛЕРИАНА и семе от АНАСОН. Ситно счуканите билки се варят 15 минути в 3 л вода. Отварата се прецежда и от нея се пие по половин водна чаша 3 пъти на ден преди ядене.

“Би лки и домашни средства при болести на храносмилателната система”

  1. Джинджифила не люти ли?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: