Admin

"Дресирайте" глада си

In Апетит - да го увеличим или намалим on November 9, 2008 at 2:11 pm

Ти си гладна непрекъснато, членка на клуба “празна чиния” или последователка на движението “ям, следователно съществувам”? Засрами се и продължавай да четеш…

Ежедневното, нон-стоп плюскане е абсолютна гавра с организма. Но съгласете се, че има нещо извратено и в това да поглъщаш огромно количество храна в напрегнати моменти – любовно разочарование, проблем в работата или семеен конфликт. Къде се губят волята и “естествените” ни възможности да се справяме с трудностите? Фактът, си е факт: човешкият организъм не е създаден да се тъпче с висококалорични храни, по цял ден да седи пред компютъра, а вечер да се излежава пред телевизора. Все пак цели 30-40 милиарда мастни клетки в тялото ни се грижат за натрупването на мазнини. Представете си тази способност на организма, в комбинация с обездвижения начин на живот и безразборното хранене. Ужас!

Ужас, обаче на всяка крачка има заведения за бързо хранене. Конкуренцията е толкова голяма, че се “надцакват” с големината на порциите. А ние доволни и щастливи си изяждаме всичко. Излишъкът от храни в магазините и агресивните реклами също насърчават преяждането. Следва напълняване. То винаги е резултат от приемането на по-голямо количество храна от това, което е потребно на организма, за да функционира нормално и да понася натоварванията. Неизползваните калории остават като резерва. От тях се създава мастна тъкан, която при жените се натрупва главно по ханша и бедрата. Финалът е ясен – крушовиден тип напълняване.

Всеки си има своите изкушения. Едни залитат по сладкото, други по соленото. Каквато и да е вашата слабост, инстинктът трябва да ви подсказва да стоите далеч от нея. Но не само определени храни може да провалят усилията ви в поддържането на добра форма. Времето, мястото и начинът на хранене също са много важни.

Нощни птици сте и гледате да отхвърлите колкото може повече работа след като останалите вкъщи са заспали? Супер, но не го използвайте като алиби за нощни похождения до хладилника. Диетолозите са категорични, че трябва да се вечеря рано, за да има стомахът достатъчно време да преработи храната. Претоварването на организма с калории непосредствено преди лягане само ще засили склонността ви към преяждане. Обичате да ядете пред компютъра и пред телевизора? Проблемът е, че така храненето се превръща в несъзнателно действие и без да се усетите поемате по-голямо количество храна. Ако не може да се отървете напълно от този вреден навик, поне заменете вафлите и чипса с моркови или друга нискокалорична храна.

Контрол над глада
Гладът е първична потребност, която може да бъде контролирана с воля, постоянство и хитрост:

1. Отклонете чувството на глад, като свършите нещо приятно – звъннете на приятел или пратете sms на любимия.

2. Преди да изядете каквото и да било, представете си как го правите и какви ще са последствията за фигурата ви.

3. Ако нямате куче или лакоми роднини, колеги и приятели, които да дояждат остатъците от порцията ви, изхвърлете я! И без извинения от сорта на “Грехота е!” или сърцераздирателното оправдание, че не е честно спрямо гладуващите африканчета.

4. Ограничете се с подходящи места за хранене – кухнята, трапезарията, кафето в службата или любимия ресторант. Яжте само там!

5. Когато се храните, съсредоточете се върху яденето. Не гледайте телевизия, не четете, не говорете по телефона и не работете.

6. След всяко ядене отсервирайте съдовете.

7. Започнете само с половината от количеството, което обикновено си сипвате. В по-малка чиния яденето изглежда повече.

8. Яжте, когато наистина сте гладни, а не когато часовникът подсеща, че е време за ядене.

Овладейте апетита преди да е дошъл с яденето!

Прочетете повече как да повлияем на АПЕТИТА си.

розали.ком

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: