Admin

Трайно лечение на хемороидите – възможно ли е?

In Хемороиди on November 6, 2008 at 10:00 pm

Възможностите за трайно лечение на хемороиди могат да бъдат разделени на две групи: – неоперативните процедури – оперативните процедури

Ролята на ануса (анален канал) е да осигури нормална и комфортна дефекация, да осъществи задържането на фекалии и газове в ректума до момента на дефекацията. Тази му функция – желаното задържане на фекалии и газове и отделянето им по желание се нарича континенция.

Аналният канал е мускулна тръба с дължина 3 – 5 см.В горният си край той преминава в ректума, в долният си край се отваря навън.

В горния край на аналният канал под лигавицата му се намират струпвания на специална тъкан под формата на възглавнички изградена от множество кръвоностни съдове, гладки мискулни влакна и еластични елементи и поради това имаща възможността да набъбва при кръвонапълване. Тази тъкан е локализирана главно на три места, стоящи едно срещу друго на едно ниво.

Тези малки възглавнички представлзват вътрешните хемороидални възли. Те са нормално съществуваща анатомична единица. Служат за плътното затваряне на аналния канал и осъществяването на континенцията, и също така предпазват аналните сфинктери по време на изхождане от травмиране.

Наличието на симптоми от страна на вътрешните хемороидални възли – кървене, изпадане навън на лигавица, зацапване на бельото, тъпа болка и други, е болестно състояние, което се нарича хемороиди – термин, добил широка популярност сред специализираните и неспециализираните среди.

В края на аналния канал се намира друго струпване на подобна хемороидална тъкан. Тя се обозначава като външни хемороидални възли. Те нямат отношение към континенцията.

Симптоми при хемороидите са най – често кървене след изхождане, дискомфорт в аналната област до тъпа болка след изхождане, сърбеж около ануса, зацапване на бельото с изпражнения. Трябва да се отбележи, че това могат да бъдат и симптоми на други заболявания, сред които и някои злокачествени, затова наличието на тези симптоми налага преглед от хирург и понякога допълнителни изследвания, които отхвърлят или потвърждават наличието на съпътстващи заболявания.

Хемороидите се класифицират в четири стадия.

Първи стадий са тези, които кървят след изхождане.

Втори стадий са частично изпадащите извън ануса, но спонтанно прибиращи се.

Трети стадий са тези, които изпадат и трябва да бъдат прибирани с ръка, след което се задържат в аналния канал.

Четвърти стадий са трайно изпаднали и дори прибрани изпадат отново сами.

Възможностите за трайно лечение могат да бъдат разделени на две групи:

– неоперативните процедури

– оперативните процедури

Неоперативните процедури са: лигиране с гумени пръстени, деструкция чрез замразяване, склерозиране, инфраредкоагулация.

Оперативните процедури представляват изрязване на част или цялата хемороидална тъкан, за което има разработени редица методи.

Показанията за оперативно лечение са хемороиди в четвърти стадий и такива в трети, които не са се повлияли от консервативното лечение.

Всички други могат да се лекуват с консервативни методи и е редно да се започне лечението от тях.

Целта на лечението на хемороидите е да се премахнат симптомите смущаващи нормалният живот на пациента, а не цялостното премахване на хемороидалната тъкан, когато това е възможно.

вита.бг

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: