Admin

Остри вирусни хепатити

In Вирусни инфекции при деца on November 3, 2008 at 7:57 pm

Острите вирусни хепатити се причиняват главно от два вируса – А и В. Заболяванията са широко разпространени и зависят в голяма степен от здравната култура на хората и техните хигиенни навици.

Вирусният епидемичен хепатит, причиняван от вирус А, засяга предимно децата след 3-годишна възраст. Заболяването се среща по-често през есенните месеци. Източник на заразата е болният, който излъчва вируса чрез изпражненията, слюнката, урината и потта. В човешкия организъм вирусът попада чрез мръсните ръце, хранителните продукти и водата, замърсени с секретите на болния. Инкубационният период на заболяването е от 15 до 45 дни /средно 30 дни/.

Вирус В се предава предимно по кръвен път – чрез замърсени хирургически инструменти, спринцовки или чрез вливане на заразена кръв и кръвни продукти. Особено застрашени са децата, при които вливанията се извършват сравнително често /хемофилия, анемия, хемодиализа/. Вирусът може да проникне в детския организъм и чрез замърсяване с кръв, урина, изпражнения, слюнка и кърма от болни. Инфекцията от майката може да се предаде на детето по време на бременността или раждането. Особена опасност за детето представлява заболяването на майката от хепатит в през последните 3 месеца от бременността. Инкубационният период на хепатит В е от 40 до 180 дни.

Острите хепатити в детската възраст протичат с повишена температура, гадене, повръщане, болки в стомаха, тежест в дясното подбедрие, прояви от дихателната система, болки в ставите, обриви, тъмна урина, светли изпражнения, жълтеница, изразена в различна степен, и др. Лечението се провежда само в болнична обстановка. Прилагат се предимно симптоматични средства /витамини, глюкозаи др./. Препоръчаната въглехидратна диета трябва да се спазва не само в острия стадий на заболяването, но и след изписването на детето в продължение най-малко на 6 месеца.

Острите вирусни хепатити при децата в повечето случаи имат добра прогноза. Острият вирусен хепатит в протича по-тежко в периода на новороденото. В около 10 – 12% от болните деца той може да еволюира в хроничен хепатит.

Профилактиката на заболяването включва създаването на правилни хигиенни навици. на деца, контактни с болни, се прави гама-глобулин. През последните години, с оглед ограничаване разпространението на хепатит В, всички деца непосредствено след раждането се имунизират срещу този тип заболяване.

за децата.ком

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: