Admin

Ленено семе – здраве отвътре

In Правилно хранене, Ракови и тумурни заболявания, Стомашни проблеми on November 3, 2008 at 6:39 pm

Кухнята – ковачницата на здравето
Ние специално поместваме таблица със съдържанието на омега-киселините в хранителните продукти.

Съдържание на полиненаситени мастни киселини (грамове в 100 гр. продукт) омега-3 омега-6

Ленено олио- (56) (15)
Тиквено олио – 15 45
Кедрово олио- 14 39
Соево олио- 11 42
Рапично олио- 8 26
Слънчогледово олио- 8 66
Царевично олио-8 59
Зехтин -8 12
Палмово олио -8 9
Тиквейнол (БАД) -6 15
Скумрия (сурова)- 5.0 –
Херинга (сурова)- 3 –
Палтус -1 –
Пъстърва – 1,6 –
Треска – 0,3 –
Ленени сем.(сурови) – 23 7
Орехи -3 –
Слънчогледови сем. (сурови)-3 1,6

Сега ще я коментираме.
На кардиолозите отдавна е известно, че жителите на средиземноморските страни в по-малка степен страдат от сърдечно-съдови заболявания. По мнението на учените за това те трябва да са благодарни на своята диета. А на мен ми се струва, че главното се крие в друго. Зехтиновото олио, с което те готвят, не се страхува от нагряване, тъй като в него най-малко има “незаменими”. Напротив, маслата, които ние използваме в кухнята, в никакъв случай не са годни за нагряване и фритюрници. Пламъкът убивайки мега-киселините ражда неестествени “уроди”, които бавно, но коварно, разрушават нашия организъм. Лененото, соевото и рапичното олио, толкова нужни за нас, можем да използваме ИЗКЛЮЧИТЕЛНО за приготвянето на салати. За котлона, както вече споменах, – зехтин и палмово олио. Любимите на всички слънчогледово и царевично олио, отчитайки техния състав, аз бих махнал по-далече от котлона. За съжаление “когато гърма удари”, няма на кого да се кръстиш.
Мазната риба – това е още едно природно съкровище на омега-3 киселини. Но трябва да помним: рибата трябва да е прясно замразена и да е уловена най-много преди два месеца.
Недопустимо е размразяване и повторно замразяване. Ако отчетем, че само в прясната риба можем да намерим интересуващите ни мазнини, то нека се потрудим и сами да си приготвим в къщи слабо осолена морска риба (3-5 % солен р-р). Ежедневно късче от такъв деликатес ще ви осигури необходимата “доза” омега-3 мастни киселини. Повярвайте вашият организъм ще ви бъде благодарен за грижата.
Съвременният човек трябва кардинално да промени своята кухня. Да прегледа “старите” рецепти съобразявайки ги с последните препоръки на учените. Това трябва да направите незабавно! Трудно е да се повярва, но преди повече от век С. П. Боткин е определял инфаркта на миокарда като рядка патология. Има данни, че от 1921 г. до 1928 г. в огромната централна болница на Масачузец не е бил регистриран нито един пациент(!) с такава диагноза – невероятен факт за съвременните лекари. Мнозина считат, че ние жънем плодовете на цивилизацията. А аз мисля, че това е и неразумно отношение към рекламата и модата, които за много хора заменят собственото им мнение. Модата понякога убива разума! В това лесно можем да се убедим, като разлистим историческите книги… от медицинска гледна точка. Човечеството обича да обобщава и да дава гръмки названия на преживените отрязъци от времето. Нали помните – “железния век”, “атомния век”… Да си спомним също – “епохата на великите открития” и т.н. А на мен ми дойде на ум, че си заслужава да възкресим най-близкия приятел на човека, дори по-близък от кучето – “Хилядолетието на Негово Величество Лена “!
Малкото народи, населяващи земята в миналото не са знаели за него. Самото название “лен” има келтски корен (lin- връв). За него са писали и на клинопис, и с йероглифи, на много световни езици, преди 4-5000 г. пр.н.е.!!! За него са знаели в Месопотамия, широко са го използвали в древна Асирия. От латински например, неговото име се превежда като “много полезен”. Той е хранил, обличал, лекувал, отоплявал, нашите далечни прадеди, от Северните ширини до Африканските пустини. Египетските мумии са “доживели” до нашето време основно, благодарение на лена и са се представили пред погледа на нашия съвременник в дрехи от … лен! Той е бил основна храна на всички слоеве от населението – и бедни и богати – в продължение на столетия.
Лененият “ренесанс”
В началото на миналия век започнали да забравят него. Причините са много, но като основна аз считам, че е модата. Ленените тъкани започнали да заменят с памучни. А с развитието на знанията се появи химията. Аз още си спомням времето, когато от найлон правеха всички дрехи. Имаше умопомрачителни опашки за найлонови ризи и шлифери. На хранителния пазар стремително навлезе слънчогледа. Лененото масло остана само като безир. Лененото масло, заради наличието на огромни количества на “незаменимите” (до 60 %) е много деликатен продукт, изискващ специални условия за получаване и има малък срок на годност – 35 дни. В САЩ и Европа обърнаха внимание на важността му и в момента преживява “ренесанс”.
Вълшебната семка
Както често се случва – майката природа отново се е погрижила за нас. Няма масло – можем да използваме лененото семе. То съдържа до 45% масло, в което частта на омега-3 достига 55-60 %, омега-6 до 15%, омега-9 – 10% и само 10% на наситените мазнини. Помните ли, че ви казах, че природата обикновено се стреми да защити от окисляването на кислорода мастните киселини необходими за зародиша, добавяйки в семето антиоксиданти (вит. А, Е, С). В 100 гр. ленено семе се съдържа 120 мг.(!) витамин Е. Налага се впечатлението, че основната роля на този витамин в живите организми е защитата на “незаменимите”. Семената са много богати на белтъчини – до 23%(!).
В месото има само 17-18 %. При това белтъчините съдържат 18 от 22-те човешки аминокиселини. И което е особено, но извънредно важно- всичките 9 “незаменими” (!), т.е. тези, които не могат да синтезират клетките на човека! Въглеводорода е само до 13 %!
Направо идеален продукт за отслабване. Освен указания по-горе витамин Е в ленените семена могат да се намерят витамините – А, В1, В3, В6. И цял букет от микроелементи – цинк, мед, манган, магнезий, хром, желязо, бор и др. Лененото семе се продава в аптеките и отдавна се използва в медицината, но за съжаление само част от неговите достойнства.
Предлагам преди употреба механически да се разруши обвивката на семето, например с помощта на кафемелачка. И ако след това го добавите към мляко – вие ще получите не скъп, но буквално скъпоценен за вашия организъм продукт.
Обяд “според науката”
Най-интересно е, че преглеждайки научната литература се натъкнах на много статии, в които се описва лечебния ефект на счуканите ленени семена. При това някои от тях са написани в края на миналия век! Така че по ефективност при лечението на атеросклерозата той е съпоставим с официалния фармацевтичен препарат – Mevacor.(!), но без странични ефекти и противопоказания!
Великият Авицена е използвал ленени семена при “слузеста кашлица” и затруднено дишане. А в края на 20 век счукани ленени семена са предписвали като отхрачващо противокашлично средство при пневмонии, остър и хроничен бронхит, плеврити. Всъщност, при всички състояния свързани с дефицит на омега-3 киселини (проблеми при умственото развитие, депресия, алкохолизъм, наркомания, диабет, алергии, артрити) те заедно с традиционните медикаментозни лечения дават превъзходни резултати. От няколко години лененото семе влиза в задължителното меню на американските ученици! В много страни са започнали да го добавят в хляба, а учените са открили, че то намаля увеличаването на нивото на глюкозата в кръвта след хранене до 30%. Ако заболяванията на храносмилателната система (гастрити с повишена киселинност, язви на стомаха и дванадесетопръстника) отдавна са лекували с отвара на ленени семена, използвайки свойствата на лугата (получена от отварата), която сама по себе си има леко слабително, противовъзпалително и обезболяващо действие, то счуканото семе с успех се прилага още и при цистити, пиелити и камъни в бъбреците.
Осигурява нормално, з драво състояние на кожата и косата. Скъпи жени, корените на косата не се “подхранват” отвън с шампоани, както обещава рекламата, това все пак не е леха. Имайте в предвид – организма е длъжен да осигури хранене на луковиците на косъма отвътре! И тук семената с омега-киселини, повярвайте ми, действително са незаменими!
Още една “козметична тайна” за дамите: цвета на лицето е “огледалото” на стомаха (някои модели, затова се измъчват с прочистващи клизми). Защо така? Счуканото семе е винаги на вашите услуги! Осигурявайки на организма белтъчини, някои витамини и особено омега-3 и омега-6 мастни киселини, счуканото ленено семе способства за изгарянето на наситените мазнини, което заедно с повишената чувствителност на клетките към инсулина може ще помогне да намалите вашите нежелани мастни отлагания. Нещо природата е скрила и за мъжете. Редовният прием на счукано ленено семе увеличава производството на тестостерон (мъжкия полов хормон), стимулира сперматогенезата, увеличава ерекцията. Както се казва “нашият лен и там е силен”!
И съвършено нова страница в медицинските препарати – лигнини (lignane). През 1990 г. в САЩ стартира програма за детайлното изучаване на лигнините като средство за предпазване от рак. В нея особено внимание се отрежда на ленените семена, съдържащи 100 пъти повече лигнини от който и да е друг растителен продукт. Техният биологически спектър в действителност се оказа много широк. Те притежават и антибактериално, и антивирусно, и противогъбично действие.

форум бг-мамма.ком

Advertisements
  1. Не се слагат ГРАНИЦИ за параметри на РН сокове, киселини, химически води и други неупоменати разтвори или допълнения при приемане, понеже не се знаят от представители-доктори в официалната медицина. ГРАНИЦИТЕ за ‘здравословни’ параметри на РН сокове при приемане са от РН5 до РН9. Всички течности, сокове, води, които са извън (по-горе или по-долу в РН скала) от тези граници, от РН5 до РН9 комфортни стойности за течности в народна медицина, по-големи или по-малки РН стойности на разтвори от граници РН5 до РН9, са вредни, опасни, недопустими, “нездравословни”. При приемане на вода с параметър РН по-голям от РН7 до РН9, казваме че пием “жива” вода. При пиeне на вода с параметър РН по-малък от РН7 до РН5, казваме че поемаме “мъртва” вода. Течностите с параметър РН под РН7 са Ин разтвори. Течностите с параметър РН над РН7 са Ян разтвори. Не пийте никога течности извън границите РН5 до РН9. Какво става вътре в храносмилателната ни система, когато поемем например 100 грама сок с РН параметър РН5, какъв ензим се отделя, в какво количество и от коя жлеза, как химически се неутрализира, балансира или небалансира, какъв резултат-разтвор се получава и къде отива нататък до изхвърляне навън или запазване вътре, с колко РН, и много други въпроси за химическо (бавно веществено) регулиране по схема на течности в човешки организъм продължават да чакат отговори вече минимум 200 години и повече без резултат. Защо? Ясно защо? Заради финансов интерес! Интересното е, че в народна медицина, при въздействието с “енергия”, с ръце, лечители знаят, как да неутрализират, балансират или небалансират, по схема за енергиен баланс/дисбаланс човешкият организъм. B официална медицина, в учебници по медицина липсва информация за енергийна система у индивид, затова може би първичния енергиен дисбаланс на организма се пренася като химически (веществен) дисбаланс в системите-човек.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: