Admin

Дизентерия /шигелоза/

In Вирусни инфекции при деца on November 3, 2008 at 7:44 pm

Шигелозата е инфекциозно заболяване, предизвикано от дизентерийни бактерии /най-често типовефлекснер и зоне/, при което се възпаляват долните раздели натънкото и особено дебелото черво.

Източник на заразата са болни или здрави носители.Заразяването става най-често чрез замърсени ръце, но и чрез инфектирана рана. Важна роля за пренасяне на заразата играят мухите. От заразени водни източници могат да се получат епидемични взривове. Болестта се наблюдава целогодишно, но най-често през летните и есенните месеци.

Инкубацията е къса – от 1 до 3 дни. Заболяването започва остро, с висока температура и болки в корема. У кърмачетата в началото на заболяването може да има гърчове. Повръщанията са редки. В следващите часове се наблюдават диарични изхождания, като изпражненията стават редки, после воднисти, а скоро след това кърваво-слузни с примеси на гной. Детето се изхожда 10-15-20 пъти дневно, като особено характерни са позивите за ходене по голяма нужда /т. нар. тенезми/. То иска да сяда непрекъснато върху гърнето, като често има само напъни без да се изхожда. Заболяването може да протече и без да има характерни изпражнения. При кърмачетата, по-рядко при големите деца, то може да протече като токсична диария.

Всяко дете със съмнение за шигелоза подлежи незабавно на изолация в дома или инфекциозно отделение, където се уточнява диагнозата и се провежда лечението.

за децата.ком

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: