Admin

Какво означава горна ендоскопия?

In Да се знае, Стомашни проблеми on November 1, 2008 at 1:21 pm

Терминът “ендоскопия” означава специална техника за оглеждане отвътре на кухинните органи.

Горният стомашно- чревен тракте част от храносмилателната система, включващ хранопровода, стомаха и дуоденума ( дванадесетопръстника ).Приетата през устата храна, чрез хранопровода попада в стомаха и от там преминава в дванадесетопръстника- началната част на тънкото черво.

Горната ендоскопия е изследване ( извършващо се от гастроентеролозите ), при което посредством специална ендоскопска техника е възможно диагностицирането, а при някои случаи и лечението на заболяванията на горния стомашно- чревен тракт.

Ендоскопът ( фиброгастроскоп ) е дълга, тънка, флексибилна тръба, която завършва в долния си край със светлинен източник, а при по- новите апарати със миниатюрна видеокамера. Чрез специарна система за насочване лекарят е в състояние да огледа безпроблемно цялата повърхност на органите принадлежащи към горния стомашно- чревен
тракт. Съществуват ендоскопи, чиято дължина позволява да се оглеждат и по- ниско стоящи отдели на тънкото черво.

Чрез същата техника е възможно въвеждане на контрасно вещество в жлъчко отводящата система на черния дроб. Чрез тази манипулация се получава много съществена информация за заболяванията на вътре и извън чернодробните жлъчни пътища, както и е възможно да се извършат по неоперативен път различни лечебни процедури.

Качеството на образа и на получената информация са много високи и за редица случаи превъзхождат възможностите на рентгеновото изследване.

Горната ендоскопия е полезна за изясняване на различни проблеми като болка и затруднения при преглъщане на храна, коремни болки, кръвоповръщане, язва на стомаха или на дванадесетопръстника, тумори на горния стомашно- чревен тракт.

Каква е подготовката за изследването
Най- напред уведомете лекаря за всички медикаменти, които сте приемали по повод заболяването за което се извършва горната ендоскопия, както и за алергични реакции към лекарства, или други субстанции. Извършващият изследването екип трябва да има предствава за сърдечни, белодробни, или други състояния,към които трябва да има специално внимание преди, по време и след извършването на ендоскопията.
Твърде съществено е да се помни, че 9 – 10 часа преди извършване на изследването, не трябва да се приемат храна и течности.

Как се извършва Фиброгастроскопията

Ендоскопът се въвежда през устата Ви и внимателно се насочва надолу към хранопровода.

Ендоскопът се въвежда докато стигне до стомаха Ви.

В стомаха Вашият лекар ще огледа внимателно всеки проблемен участак от него.

Ако открие нещо патологично, лекарят ще вземе малко парченце тъкан за изследване.

ltxassociation.50megs.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: