Admin

Медът е незаменим при запек

In Запек при възрастни on October 29, 2008 at 12:46 pm

Най-честата причина за това състояние е слабост на нервно-мускулния апарат, коремната преса и диафрагмата

От известно време имам проблем – силен запек, който не се оправя. Използвах листа от смокини. Моля, опишете ми каква е причината за това заболяване и някои лекарства.

Най-честата причина за запек е слабост на нервно-мускулния апарат, коремната преса и диафрагмата. Съществуват множество други причини, които трябва да бъдат изяснени, за да могат да се предприемат ефикасни лечебни мероприятия. Повишеният тонус на гладката мускулатура може също да причини запек, но вече от спастичен тип. Някои нарушения на развитието на червата като болест на Хиршпрунг или нарушаване на дефекацията могат да причинят и заболявания в областта на ануса, които предизвикват болка, а оттам – и рефлекторно задържане на чревното съдържимо. Такива са рагади и фисури в областта на ануса, хемороиди, фистули, кисти.

Запекът не може да се разглежда като самостоятелно заболяване. Прогнозата при навременното му лечение е добра. Въпреки различните причини, които могат да го предизвикат, лечението с пчелни продукти е познато и с успех се прилага от древността.

BHИМАНИЕ!
Медът е незаменимо биологично лечебно средство при борба със запека. Фармакодинамичното му действие при вътрешно вземане стимулира мускулния тонус, функциите на гладката мускулатура, инервацията на червата, стомашно-чревната секреция. Медът се приема, разтворен в хладка вода. Дневната доза е 60-120 г кристализирал полифлорен мед, разпределен на няколко приема, като вечер преди лягане приемането е задължително. Това количество е около 2-3 супени лъжици мед.

Пчелният прашец също оказва добър лечебен ефект върху нормализирането на чревната функция. В зависимост от вида на запека – атоничен или спастичен, съответно трябва да се увеличи или намали приемът на храни, съдържащи целулоза.

Необходимо е също така да се изключи прясното и киселото мляко от храната (временно) и да се проследи резултатът. Възможно е да има непоносимост към белтъците на кравето мляко. Много важно е също така приемането на достатъчно количество течности, което за възрастен човек трябва да бъде към 2 литра в денонощие.

От храната трябва да се изключат също така пикантните подправки, пържените храни, големите количества лук, чесън, ряпа, праз също могат да причиняват стомашно-чревни смущения. Внимание трябва да се обърне и на двигателния режим, на пушенето, на употребата на алкохол.

Движението трябва да се увеличи, а алкохолът и цигарите да се спрат до нормализиране на функциите на червата. Значение за поява на запек имат също така и контрацептивните, наркотичните вещества, както и приемът на някои лекарства.

лекар.бг

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: