Admin

Кръв в акото при предимно кърмените мъничета

In Вирусни инфекции при деца, Диария при деца on October 27, 2008 at 11:57 am

Кръв в акото с право се счита за алармиращ сигнал. Консултацията и прегледа при педиатър са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ. Настоящата статия има за цел само да ви ориентира за какво може да става дума. Особено при бебета в риск:

*Недоносени
*Бебета с ниско или наднормено тегло
*Бебета, които са имали асфиксия при раждането
*Бебета с аномалии, инфекции или заболявания на стомашно-чревния тракт
*Кръв в изпражненията е сигнал, който трябва да се взима насериозно и изисква спешна консултация с лекар или отвеждане на детето в *
болница.

Зад такова кървене могат да се крият животозастрашаващи заболявания като

*Некротизиращ ентероколит
*Сепсис
*Нарушения в кръвосъсирването
*Вирусни или бактериални инфекции с нарушение на дишането и водно-електролитния баланс

Понякога се случва дори здрави, доносени бебета от нерискови групи да бъдат засегнати от тези тежки заболявания.

Оскъдно кървене (например кървави нишки в памперса или много малки петънца кръв), които се наблюдават редовно (т.е. на всяка смяна на памперса), говорят за алергично възпаление на лигавицата на дебелото черво и ректума, когато не са свързани с нарушения в общото състояние на детето и други симптоми на заболяване (температура, повръщане, болки, отказ от храна, подут корем с газове).

Ако в тези случаи се направи колоноскопия, се откриват типични лимфофоликулярни възпаления с нарушаване повърхностния слой на лигавицата (ерозии), които могат да кървят слабо или по-силно. При микроскопско изследване на лигавицата често се открива струпване на определени бели кръвни телца (еозинофилни гранулоцити), които сочат алергична реакция.

По-рано се говореше най-често за колит, причинен от белтъка на кравето мляко, тъй като колитът се приписваше на белтъка на кравето мляко и телешките продукти, консумирани от майката. Днес знаем, че алергени от морски риби, ядки, плодове (особено цитруси), както и други продукти, които кърмещата майка консумира, могат да предизвикат колит у бебето. Предварителните резултати от едно финландско изследване сочат също, че е възможно намаляването на определени имуно-активни субстанции в кърмата (простагландин Е2 и левкотриен) също да играе роля.

Обикновено протичането на колита не носи риск, така че спокойно може да се изчака и кърменето да продължи под наблюдение. Нужно е да се проведе консултация с педиатър и при нужда – гастроентеролог – за да се направят нужните изследвания за уточняване на диагнозата. Последното е особено важно в случаите на тежко протичащ колит, които за щастие са редки.

При наличие на слуз с кървави нишки или кървава слуз е възможно детето да има инфекция на стомаха и червата причинена от бактерии или дисбактериоза. Обикновено изпражненията миришат различно от обикновено, воднисти са и броя на изхожданията е увеличен. Ако бебето Ви има зелени, воднисти изпражнения повече от едно последователни изхождания не бива да се успокоявате, че вероятно е настинало, а трябва да потърсите педиатъра си.

При наличие на прясна кръв със или без слуз в изпражненията, независимо дали е съпроводено с повръщане, трябва НЕЗАБАВНО да потърсите лекар. Ако Вашия педиатър не отговаря можете да потърсите медик от Спешна помощ /тел.150/ или направо да отидете до Инфекциозно отделение в най-близката болница. Най-вероятно става дума за ротавирус, който се лекува успешно с антибиотици, но обилното кървене може да се дължи на сериозни и животозастрашаващи заболявания.

Ако изпражненията на детето Ви са с черни – с цвят на асфалт, то това е признак, че в стомаха има силен кръвоизлив. Язвите при най-малките са изключително рядко явление, но консултацията с педиатър трябва да се извърши възможно най-скоро.

по материали от хедра.уърдпрес.ком


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: