Admin

Кучешка тения – Български рекорд за 21 век

In Паразити on October 24, 2008 at 4:37 pm

“България е абсолютен европейски “шампион” с най-много заболели от кучешка тения в Европейския съюз”, каза за health.bg доц. Росица Курдова, национален консултант по паразитология, завеждащ Националната референтна лаборатория “Диагностика на паразитите – местни и тропически”. Още по-стряскащо е, че 20% от всички диагностицирани с кучешка тения и оперирани през 2007 г. са деца и юноши до 19-годишна възраст.

“През 2007 г. заболяваемостта е 6,24 на 100 хиляди души. В европейските страни е под 1 на 100 000 души. За съжаление – подчерта доц. Курдова – тенденцията не е към понижаване. Само за една година заразените у нас са повече, отколкото в целия Европейски съюз. Има и тенденция на увеличаване на пациентите с множествена ехинококоза – това означава, че имат кисти в няколко органа – в черния дроб, в белия дроб, в слезката. “Тези хора се оперират трудно. Трудно се лекуват, понякога са обречени, или пък след всички операции остават инвалиди”, подчерта доц. Курдова. Освен че страната ни като цяло е “шампион” по кучешка тения, има региони, в които положението е драматично. Например през миналата година в Сливен заболелите са 17 на 100 000 души. След това по заболеваемост се нареждат Търговище, Ямбол, Пазарджик и Бургас.

Кучешката тения е коварна болест, защото има 5 години инкубационен период

Кучетата поглъщат яйцата на тенията със сурови животински вътрешности. Тези яйца се снасят от възрастните паразити в червата на кучето и се изхвърлят чрез фекалиите.

Пътят на заразяването е лесен: то става чрез галене, пипане на бездомни и необезпаразитени домашни кучета. Освен това кучето отделя с изпражненията си тенията. В България кучетата са навсякъде, изпражненията им са в детските пясъчници, в тревните площи, градинките и децата могат лесно да се заразят. Плодовете и зеленчуци трябва добре да се измиват, защото яйцата на тенията полепват лесно по тях.

За човека най-опасна е ларвната форма, паразитираща във вътрешните органи – най-често в черния и в белия дроб. Възрастната тения паразитира в червата на кучето и не се намира у човека. В дванайсетопръстника на човека от яйцата на тенията се развиват ларви, които преминават стената му и попадат в кръвоносната система. В зависимост от големината си ларвите се загнездват в черния или белия дроб. Процесът може да трае години – без ларвите да се развиват и без човек да знае, че е заразен. От ларвите се образуват кисти – среда за живот на ларвата. Около кистите се формира обвивка, която ги “пакетира” и пази. В белия дроб кистата може да е една, а може да са и повече. По правило, няма симптоми, ако кистата е малка, обикновено се открива случайно. Ако е по-голяма, може да се появи задух и болки в гърдите. Голямата киста носи риск от пробив на плеврата – обвивката на белия дроб, или на диафрагмата. Тогава течността на кистата се излива в дроба, което предизвиква алергична реакция. Ако кистата пречи на дишането, се налага операция. Доста по-опасно е, ако ларвата на тенията попадне в черния дроб и там образува киста или кисти. В началото на развитието й може да се появи алергична реакция – сърбеж и уртикария, но те рядко се свръзват с киста в черния дроб. С развитието на кистата човек започва да усеща тежест в дясното подребрие и леки тъпи болки. В зависимост от местоположението си кистата може да притисне жлъчните канали. Най-честото усложнение обаче е нагнояването на кистата. Тогава човек без причина вдига висока температура, пожълтява, усеща силни болки в областта на черния дроб. Може да се стигне до гноен перитонит, при което се налага незабавна операция. Лечението на кистата в черния дроб е различно в зависимост от мястото и големината. То е преобладаващо оперативно и съпроводено с риск.

Профилактиката се състои в наложително масово ограмотяване по отношение на правилата за отглеждане на домашни кучета и неотложното решаване на проблема с бездомните животни.

И следват въпроси, чиито отговори са толкова известни, колкото нашата търпимост и безразличие:

– Колко от стопаните на домашни любимци ги ваксинират 6 пъти годишно?

– Колко горди собственици /често на скъпи породи!/ спазват наредбите и събират изпражненията, а не ги оставят по улици, тротоари и градинки?

– Колцина биха направили забележка на безпардонните нарушители?

– Колко от нас знаят, че след като галят, хранят и водят кучето си на разходка или пък се радват на бездомно животно, трябва много добре да си измият ръцете?

д-рмарио.ком

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: