Admin

Кориандър – от гастрита до пневмонията

In Билколечение и народна медицина, Гастрит, Язва on October 24, 2008 at 4:43 pm

Кориандърът принадлежи на едногодишните растения от семейство Сенникоцветни. Той обича топлия климат. Зелените части, на стъблото и листата се използват в най-различни ястия: супи, салати, ястия от месо, риба, гарнитури… Семената на кориандъра се използват изсушени. Освен това, кориандърът се използва и като лечебна билка.

Кориандърът съдържа етерични масла и витамини С, B1, B2, R и каротин. В източната медицина още от древни времена се използва като укрепващо средство и диуретик, както и за лечение на стомашни заболявания. Доказано е, че кориандърът наистина може да помогне при лечението на гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника.

При здрави хора, кориандърът подобрява храносмилането и апетита. Освен това, той се използва при безсъние и при високо кръвно налягане. От семената му се произвеждат болкоуспокояващи медикаменти. Отвара от семената и листата на кориандъра могат да пият при простудни заболявания и дори при пневмония, като отхрачващо средство.

Кориандърът се използва пресен, изсушен или стрити на прах семена. В супите кориандърът се добавя в момента на кипене, докато в пържените и печените ястия се слага преди началото готвенето. Също така кориандър може да се добавя към тестото за печене, но не всички ще им допадне този вкус.

агросъвети.ком

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: