Admin

Как протича колита?

In Колит on October 24, 2008 at 1:47 pm

Ерозивни изменения на дебелото черво

Острият колит, както всички остри възпалителни процеси в организма, които имат стремително начало и протичат бурно, продължава от няколко дни до няколко седмици.
Хроничният протича вяло и може да притеснява болния до края на живота му.

При острия колит се появява остра болка от спастичен характер, къркорене в корема, загуба на апетит и обща отпадналост. Фекалиите са редки, примесени със слуз, понякога и с кръв. В повечето случаи температурата се повишава до 38 градуса, човек ходи до тоалетната до 10-15 пъти в денонощие. Острият колит често е съпроводен с възпаление в тънките черва (остър ентероколит), а понякога и в корема (остър гастроентероколит).
Основната проява на хроничния колит е редуване на запек с диария. Често, след ходене по голяма нужда, болният остава с усещането за непълно освобождаване на червата. А понякога се появяват лъжливи позиви за ходене в тоалетната, съпроводени с отделяне на газове.
За болните с хроничен колит е характерна обща слабост, бързо уморяване, главоболие, намаляване на работоспособността, нарушаване на съня.

Намаляването на теглото при хроничен колит често е свързано с намаляване количеството на употребяваната храна от страх, че ще се усилят болките, а така също и на продължително спазване на подходяща диета. Може да се стигне до хиповитаминоза и до анемия, които често са следствие от безразборен прием на антибактериални препарати (много антибиотици се отразяват пагубно на нормалната чревна флора, която неминуемо участва в синтеза на витамините и биологично активните вещества).

блитц.бг

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: