Admin

Децата, които се отглеждат в изрядно чисти домове, са изложени на по-голям риск от инфекция на чревния тракт.

In Да се знае, Стомашни проблеми on October 24, 2008 at 4:40 pm

Това показва изследване публикувано в изданието на Американското дружество по гастроентерология „Америкън джърнъл ъф гастроентероложди”.

Заболяването, което развиват децата, живеещи в стерилни условия, – IBD, спада към групата на хроничните чревни възпаления, предизвикващи болки в корема и диария. Смята се, че тези състояния са резултат от свръхреакция, при която организмът наранява тъканта на собствения си чревен тракт.

Учените са изследвали възможността инфекцията да е обусловена от прекалено високата хигиена.

Т. нар. „хигиенна хипотеза” беше формулирана а първи път в края на 80-те години на миналия век като едно от обясненията за увеличаването на алергиите в развитите страни.

Теорията е, че когато в ранна възраст децата са изложени на малко вируси, бактерии и други микроорганизми, се увеличава рискът от неадекватна реакции от страна на тяхната имунна система.

Изследванията са доказали, че има по-малка вероятност за развитие на алергии при малките деца, които посещават детски градини и изложени в по-голяма степен на вируси и други микроорганизми, отколкото за техните връстници, които растат без деца около тях.

Екип от медицинския център “Хадаса” към университета в Ерусалим също е изследвал връзката между риска от чревни възпаления и хигиенните условия, при която се отглеждат децата. При проучването са отчетени и фактори като броя на децата в семейството и реда на тяхното раждане, дали семейството живее в град или на село. Смята се, че условията за живот на село са по-малко хигиенични отколкото в града.

Учените са изследвали почти 400 хиляди тийнейджъри, като на 768 от тях е била поставена диагноза инфекция на чревния тракт /IBD/. При децата с по един брат или сестра рискът от заболяване се е оказал три пъти по-висок, отколкото при тези с 5 или повече братя и сестри. Установено е, че тийнейджърите, живеещи в градска среда, са с 38 процента по-застрашени от инфекции, отколкото техните връстници в селските райони.


д-рмарио.ком

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: