Admin

Видове колит

In Колит on October 24, 2008 at 1:44 pm

Малко са щастливците, които никога не са изпитвали болки в червата, съпроводени с къркорене и с издуване на корема. Това е първият признак на колита.

Другите типични симптоми на това заболяване са редуването на запек с диария. Много хора страдат от колит на периоди, а някои постоянно се мъчат.

Понякога пациентите объркват колита с колики в корема – просто по съзвучие. Това са различни неща. Чревните колики (наличие на резки пристъпообразни болки) могат да схванат човек и при колит, но наименованието на заболяването не е свързано с това. То произтича от гръцката дума “колон” (дебело черво). А окончанието на думата на “ит” значи възпаление.
Колитът е възпалително заболяване на дебелото черво и по-точно на лигавичната му обвивка. Причините за появяването му могат да бъдат различни.

В зависимост от причините има пет вида колит

ИНФЕКЦИОЗЕН КОЛИТ: МИКРОБИТЕ ПОПАДАТ В КРЪВТА
Той протича най-бурно. Най-често е предизвикан от чревни бактерии (салмонела и дизентерини), но възбудители могат да се окажат и туберкулозни, и холерийни бактерии. Причина за появяване на колит могат да бъдат и паразити като глисти и амеби, попаднали в организма от замърсена вода или лошо измити плодове и зеленчуци. Патогенните микроорганизми увреждат лигавичната обвивка на червата и се развива възпалителен процес. Стената отича и се нарушава нормалното й свиване. А веществата, отделяни от микробите, попадат в кръвта и водят до повишаване на температурата. Често възпалителният процес помага за образуване на хронични огнища на инфекция, а ако е в по-тежка форма, допринася за възникването на дизентерия и на салмонела.

ИСХЕМИЧЕН КОЛИТ: МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА ОПЕРАЦИЯ
Среща се обикновено при възрастните хора, възниква от нарушаване на кръвообращението в дебелото черво – хронично или остро. Основната причина за исхемичния колит е свиване на кръвоносните съдове на дебелото черво поради това, че са атеросклеротично повредени. При хронично нарушаване на кръвообращението в дебелото черво болките се появяват след 30-60 минути след ядене. Приемът на по-голямо количество храна провокира болестни пристъпи, които са интензивни и продължават няколко часа.
Най-тежката форма на исхемичен колит е свързана с тромбозите и с емболиите. Ако се откъсне тромб и попадне в кръвоносните съдове, снабдяващи с кръв дебелото черво, той може да запуши долната надиплена артерия. При пълно запушване се получава некроза на дебелото черво. Проявява се с болки в лявата половина на корема, появяват се признаци на чревна непроходимост, кръвотечение, а впоследствие – перитонит (възпаление на коремната кухина).
Понякога исхемичният колит има епизодична форма, която се изразява в частично запушване. На болния се назначават лекарства, намаляващи спазмите. При гангренозна форма се изисква хирургична намеса.

ЛЕКАРСТВЕН КОЛИТ: ОТ МНОГО РАЗСЛАБИТЕЛНИ
Провокира се от продължително приемане на разслабващи средства, на антибиотици и на други лекарства.

ТОКСИЧЕН КОЛИТ: ЗЛОУПОТРЕБА С ТЕСТЕНИ ИЗДЕЛИЯ
Възниква от отравяне с токсични вещества.
Освен това често се разболяват хора, допуснали продължително неправилно хранене: прекалената употреба на тестени изделия, на пържено месо, злоупотреба с алкохол, еднообразно ядене. Не на последно място като причина е и хроничният стрес.

НЕСПЕЦИФИЧЕН ЯЗВЕН КОЛИТ: ОСНОВНА ПРИЧИНА – АЛЕРГИИ
Това заболяване се среща често. То е хронично възпаление с развитие на язвено-некротични изменения в лигавичната обвивка на правото черво. Болестта може да се прояви с диария, с кръв и със слуз, с болки в корема и със загуба на тегло.
Причините за язвения колит не са напълно ясни. По всичко се вижда обаче, че основна причина за неговото възникване са алергиите.

В много случаи, за подобряване състоянието на болните, се препоръчва изключване от менюто на мляко и на яйца. Някои специалисти свързват това заболяване с прекарани в детството инфекции и с изкуствено кърмене. Значение има и наследственият фактор. При неспецифичния язвен колит се нарушават имунните процеси: в утайката на кръвта се образуват антитела, което води до покриване с гной и с язви на лигавичната обвивка и оттам – до колит. След това в процеса се включва вторичната инфекция (чревната микрофлора) и се получава увреждане на нервния апарат на червата.
Диагнозата язвен колит се установява след изключване на всички други причини за заболяването. Важно е да се знае, че при занемаряване и при неправилно лечение на язвения колит може да се стигне до злокачествени образувания.

Кратка справка
– Степента на изменение в дебелото черво при колит може да варира от леко възпаление, предизвикващо неприятни усещания и слаби болки във вид на спазми, до образуване на язви на лигавичната обвивка. Много често при колита се възпалява цялото дебело черво (панколит).

блитц.бг

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: