Admin

Българското кисело мляко – най-старият пробиотик в света

In Пробиотици on October 24, 2008 at 4:28 pm

Йогурт , българското кисело мляко , е един от най – старите ферментационни млечнокисели продукти.. Историческите данни показват, че млечнокиселата ферментация е била известна на траките , живели по днешните български земи преди 5000 години.

Тракийската дума „йогурт” означава твърдо мляко.

В началото на 20 и век руският учен Ил. Мечников установява , че в България по това време има най – много столетници и , че хората тук боледуват по – малко. Той е открил, че българските селяни всекидневно консумират кисело мляко.

Ето защо препоръчва ежедневна консумация на българско кисело мляко и други български млечнокисели продукти. Според него съдържащите се в тях бактерии спират развитието на гнилостните процеси в дебелото черво.

Причинителят на млечнокиселата ферментация на българското кисело мляко и на други продукти Лактобацилус Булгарикус е открит от българския учен д-р Стамен Григоров. През 1905 год. проф.Мечников кани д-р Ст. Григоров в Париж, където пред него и други научни светила препотвърждава своето откритие.

ДНЕС ПОД БЪЛГАРСКО КИСЕЛО МЛЯКО СЕ РАЗБИРА ФЕРМЕНТИРАЛ МЛЕЧНОКИСЕЛ ПРОДУКТ, ПОЛУЧЕН ПОД ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА ЗАКВАСКА ОТ ЛАКТОБАЦИЛУС БУЛГАРИКУС И СТРЕПТОКОКУС ТЕРМОФИЛУС.

Според изследванията на редица учени три са основните фактори, допринесли за селекционирането на специфична микробна флора и на спeцифичните вкусови и лечебни качества на българското кисело мляко.

—географски – уникалността на млечно киселата флора в района

—културно – исторически – хилядолетните /над 5000 години/ традиции на населението на българска територия

—технологични – специфичната роля на овчето мляко, допринесло за формирането на специфичната закваска от Лактобацилус Булгарикус и Стрептококус термофилус.

Лактабацилус булгарикус не е нормален обитател на стомашно – чревния тракт на човека. Той се внася в организма след консумация на млечнокисели и други продукти , в които той се задържа от 2-3 до 10 -15 дни.

В естествени условия Лактобацилус булгарикус се открива в зелените растения, в млякото и млечните продукти само на територията на България.

Неговото откриване само на нашата територия вероятно се дължи на факта , че тази територия от Европа е една от малкото географски територии , които не са заледявани през последните ледникови периоди.

Създадения от древното население оригинален йогурт и останалите млечнокисели продукти, във ферментацията на които учавства Лактобацилус булгарикус е първият естествен пробиотик, актуален и в днешни дни.

Проф Н.Александров д.м.н.

д-рмарио.ком

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: