Admin

Колко да ядем?

In Правилно хранене on October 23, 2008 at 2:16 pm

Храносмилането е не само химичен, но отчасти и механичен процес. Здравият стомах представлява мускулна „торбичка”, която притежава способността да се свива и разширява. Определеният обем както на хранителната маса, така и на отпадъците, оставащи след храносмилането, е важен не само за доброто стомашно, но и за доброто чревно храносмилане. Концентрираните храни, т. е. тези, които оставят малко отпадъци, бульоните, течните диети и др. не са идеалното меню и начин на хранене. Те могат да се прилагат само временно при някои заболявания.

Златното правило е: яжте умерено. Излишъкът от храна е по-вреден от недостига й. Преяждането предизвиква напрежение във вътрешните органи, намалява жизнеспособността им, води до увеличаване на телесното тегло поради излишното отлагане на мазнини, което на свой ред увеличава натоварването на сърцето.
Ставайте от масата с чувството, че бихте могли да хапнете още малко. Никога не яжте по задължение или за да доставите някому удоволствие.

“Билки и домашни средства при болести на храносмилателната система” Т.Стоева

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: