Admin

Билки при колики

In Билколечение и народна медицина, Колики on October 23, 2008 at 6:44 pm

ЛАЙКАТА е универсално средство при болки, спазми и колики. Може да се използва следният студен извлек: 10 чаени лъжички изсушена лайка се зали ват с 1/2 л студена вода. Билката се оставя да кисне 8 часа, след което течността се прецежда и се изпива за 1-2 дни.

РЕЗЕНЕТО и АНАСОНЪТ се прилагат най-често при колики у кърмачетата. Приготвя се запарка от 1 чаена лъжичка плодчета, залети с 1/4 л вряща вода. След 10 минути запарката се прецежда и се подслажда леко с мед. Дават се по 1-2 чаени лъжички след кърмене.
За възрастни се приготвя три пъти по-силна запарка (3 чаени лъжички от билката на същото количество вода), от която се приема по 1 супена лъжица след хранене.

Подобно е действието и на КИМИОНА. Една чаена лъжичка ситно стрити плодчета от кимион се заливат с 1/2 л кипяща вода, варят се 1-2 минути и се оста вят да киснат 2 часа. Отварата се прецежда и се разделя на 5 части, които се приемат през деня.

Чудесно средство за успокояване на колики и спазми е ЛАВАНДУЛА ТА. Освен това тя успокоява и нервната система. Една супена лъжица цвят от лавандула се залива с 250 мл вряща вода и се оставя да кисне 2 часа, след което запарката се прецежда. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно.

“Билки и домашни средства при болести на храносмилателната система”

Бележка от автора на сайта: Не давайте билки на децата си без да се консултирате с педиатъра си!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: