Admin

Диетично хранене при хроничен колит

In Колит on October 22, 2008 at 2:54 pm

Пациентите, страдащи от хроничен колит трябва да са много внимателни с храната, която избират за себе си. За тях е задължително да спазват диета, за да улеснят провеждането на терапията и да не усложнят лечението с грешка в храненето. Трябва да се спазват няколко основни правила.

Храната да бъде богата на белтъчини, витамини и соли и да съдържа ограничено количество въглехидрати. Месото, което се консумира, трябва да не е тлъсто. Препоръчително е да бъде варено или печено. За рибата се отнасят същите изисквания. Супите да са предимно във вид на бульони.

Полезни са овесените ядки, диетичната извара, сиренето, цитрусовите плодове и соковете от тях, сухарът и юфката, пюретата от моркови, картофи, карфиол.

Диетата не трябва да съдържа вещества, дразнещи по механичен път лигавицата на дебелото черво. Трябва да се избягват плодовете, съдържащи много целулоза, рибните консерви, солените ястия, пикантните подправки, чесъна и лука, яйцата, туршиите, прясното мляко, черния хляб.

Препоръчителни са оризовата вода, задушен карфиол, кюфтета на пара.

Добре е веднъж седмично да се правят разтоварващи дни – на плодове, плодови сокове и билкови чайове.


докторбг.ком

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: