Admin

Рецепти за безглутеново хранене

In Хранителни алергии on October 21, 2008 at 10:19 am

РЕЦЕПТИТЕ на ПЕГИ

Оризови Кексчета
Четири яйца и една чаена чаша захар се разбиват добре.
Прибавят се една чаена лъжица сол, лимонов сок ( или кора от лимон ), една чаена чаша оризово брашно, три супени лъжици разтопено масло.
Разбива се отново и се пече на 180 градуса в тавичка.

Пандишпанен Сладкиш
Една чаена чаша царевичен грис, една чаена чаша оризово брашно, две чаени лъжици бакпулвер, една чаена лъжица сол, една и половина чаени чаши мляко и 1 лъжица захар се смесват и разбиват добре.
Пече се на 180 градуса.

Лимонови сладки
-1 чаша оризово брашно
-1 / 4 чаша пудра захар
-1 / 2 чаша разтопено масло
Всичко се бърка и се слага в тава.
Пече се 20 мин. При средна температура

Бъркат се заедно:
-1 чаша захар
-1 / 2 ч.л. бакпулвер
-2 яйца
-2 с.л. лимонов сок
-настърганата кора на 1 лимон
( 1 / 2 чаша кокосово брашно по желание )
Сместа се изсипва върху първия блат и се пече още 25 мин.

РЕЦЕПТА на ИЛЯНА

Ананасов Пай
Продукти:
1. 4 яйца
2. 1 чаена лъжица безглутенова ванилия
3. 150 грама безглутенов хляб ( на малки парчета )
4. 1 / 3 чаша захар
5. 1 / 3 чаена лъжица канела
6. 600 грама ананас от консерва ( на малки изцедени парчета )
7. 1 чаена лъжица сода
8. царевично олио

Всички продукти се смесват и объркват добре. Сипват се в намазана с масло тава. Отгоре се поръсва с канела. Пече се на 350 градуса за 45 минути.

РЕЦЕПТА на ГАЛИНА

ЯБЪЛКОВ КЕКС
ПРОДУКТИ:
1 яйце
7 мерителни лъжички соево мляко ( напр. Nutrilon soya )
1- 2 ч. л. кристална захар
1 средно голяма ябълка
100 грама безглутенова смес ( брашно )
1 / 2 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. олио
ПРИГОТОВЛЕНИЕ:Яйцето, соевото мляко и захарта се разбиват с миксер. Прибавят се настърганата ябълка, предварително разбъркана със содата, брашното и олиото. Сместа се доразбива и се изсипва в малка правоъгълна кексова форма, намазана с олио. Пече се в предварително загрята фурна на 250 градуса около 15 минути.

РЕЦЕПТИТЕ на РАЛИЦА

Солен кекс
4 яйца
2 1/2 ч.ч. брашно
1ч.ч. кис. мляко
1/2 ч.ч. олио
1 1/4 ч.ч. настъргано сирене
1 ч.л. сода

Към разбитите яйца се прибавя киселото мляко, в което е разтворена содата. Прибавят се последователно олиото, брашното и настърганото сирене. Сместа се изсипва в намазана с мазнина и поръсена с брашно тава или форма за кекс. Пече се в умерена фурна.

Ябълкова карамел пита
1кг. ябълки
1 ч.ч.кис.мляко
1ч.ч. счукани орехи 1 п. бакпулвер
125 гр. масло 4яйца
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
ванилия или настъргана лимонова кора

Половината захар се карамелизира до светъл карамел и се облива дъното на тавата. Ябълките се обелват и нарязват на тънки парчета и се подреждат върху карамела. Поръсват се с орехите и нарязаното масло и леко се запичат. Отгоре се изсипва сместа от останалите продукти и се пече в умурена фурна. След изстиване се обръща в чиния.

Сладкиш с канела
3 яйца
1/2 п. масло
3/4 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. пр. мляко
1ч.ч. смлени орехи
1 с.л. канела
брашно

Жълтъците се разбиват с маслото и захарта, прибавят се прясното мляко и брашно, докато се получи кексово тесто. Изсипва се в намаслена това и се пече до розово. Изважда се и се покрива с глазура от три белтъка, разбити на сняг със захар, орехите и канелата. Отново се изпича на слаба фурна.

ПАЛАЧИНКИ С КЕСТЕНИ
ПРОДУКТИ:
3 яйца
275 мл. вода или мляко
100 гр. подсладено пюре от кестени
100 гр. оризово брашно
100 гр. царевично брашно
1/ 2 ч. л. сол
1 ч. л. сода бикарбонат
5 грама захар

ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
Яйцата, пюрето от кестени, олиото и млекото се разбиват добре, след което се прибавят и останалите съставки. Сместа се оставя да престои няколко часа преди изпържването на палачинките, което се извършва по обичайния начин.

ХРУПКАВА ПИЦА
Продукти:
-1 с.л. безглутенова мая
-2 / 3 чаена чаша кафяво оризово брашно
-2 / 3 чаена чаша топла вода
-равна чаша брашно от тапиока
-1 ч.л. оцет
-2 с.л. сухо мляко или 1 ч.л. зехтин и 1 ч.л. соево мляко на прах
-1 ч.л. ябълков оцет
-1 ч.л. сол
-1 ч.л. неароматизиран желатин на прах

Начин на приготвяне:
Предварително затоплете фурната до 425 градуса. В съд със средна големина разбийте на малка скорост с миксер ( с обикновените по размер приспособления, не тези за тесто ) маята, брашното, сухото мляко, сол и желатина. Прибавете водата, захар, зехтин и оцет. Разбийте този път на висока скорост 3 минути. Ако миксерът се удря в купата, тестото става доста твърдо. В такъв случай прибавете, ако е необходимо малко вода- по 1 с.л. от време на време, докато се получи меко тесто.
Поставете сместа в тавичка с желаната големина, предварително намазана с масло. Поръсете по желание с оризово брашно. Повдигнете тестото в краищата, за да се задържат добре продуктите върху тестото. Печете 10 мин. Махнете от печката. Сложете отгоре любимия Ви сос и предпочитани добавки. Печете още 20- 25 мин., докато се получи приятно зачервяване.

Калории- 180 ( 20 % от мазнините ); мазнини- 4 г., белтъчини- 4г., въглехидрати- 32г., холестерол- 0 мг.
Тази рецепта е преведена от книгата на Карол Фенстер, д.н.- ” Безглутенови рецепти “. В нея ще намерите и описание на приготвяне на чудесен сос за пица без мазнини.

анжелфире.ком

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: