Admin

Диетични съвети за болни с гастроезофагеален рефлукс

In Рефлукс on October 21, 2008 at 6:59 am

Гастроезофагеалния рефлукс ( ГЕР ) се наблюдава, когато стомашно съдържимо ( включително и стомашните киселини ), се предвижва обратно към хранопровода. Той е най- честата причина за повръщане в кърмаческа възраст. Когато не се открие навреме, или в случаите с недостатъчно добре проведено лечение, може да причини хронично възпаление на лигавицата на хранопровода, което по- късно води до стеснение на просвета му. В последния случай единствена възможност за лечение най- често е хирургичната намеса. При възрастните ГЕР може да предизвика злокачествено израждане на лигавицата на хранопровода. При кърмачетата лечението изисква спазването на няколко принципа, един от които е приемането на мляко с по- гъста консистенция. Могат да се използуват някои готови хуманизирани млека ( напр. Frisovom-на фирмата Frisland ), или млякото, което Вашето дете предпочита, да се сгъсти чрез прибавяне на оризово брашно.
Независимо, че има достатъчно ефективни медикаменти за лечение на ГЕР, много от пациентите предпочитат да контролират оплакванията си чрез диетични мерки.

Контрол на теглото ГЕР е по- чест при хора с наднормено тегло- обяснението е, че излишните килограми повишават вътре- коремното налягане, което води до засилване на рефлукса. При част от тях болестните прояви могат да намалеят значително чрез редуциране на теглото.

Вид на приеманата храна и начин на хранене
От полза е да се записват храните и течностите, които засилват симптомите на рефлукса, както и времето на тяхното начало. Болните с ГЕР често съобщават за поява на оплаквания при приемане на мазна или пикантна храна, особено когато са се хранили непосредствено преди лягане за сън. Препоръките за количеството мазнини, които да се приемат дневно са ориентировъчни- за мъжете приблизително 45 гр., а за жените- 30 гр. Като пример, един по- голям хамбургер с голяма, пържена плънка, дава около 60 гр. мазнини. Храните с по- високо съдържание на масти създават повече проблеми, когато се храним бързо и при едновременно приемане на газирани напитки, кафе или алкохол.
Някои храни значително намаляват активността на долния езофагеален сфинктер и по този начин увеличават риска от рефлукс. Това са кафето ( с или без кофеин ), чай, шоколад, напитките съдържащи кола, изсушените плодове, алкохол. Чувствителността към храни варира значително и някои болни могат да почувстват влошаване на оплакванията си при приемане на лук, маруля, ръжен хляб, чесън, Не е от полза прилагането продължително време на прекалено разширена диета. Когато в резултат на нея, медикаментите и променения начин на живот оплакванията се овладеят, може да се направи опит за въвеждане на някои от изключените храни.

Обем и време на хранене.
От съществено значение e да се намали количеството на еднократно приеманата храна. За рефлуксно болните се препоръчват три основни хранения дневно и две леки зекуски. Трябва да се избягва прием на храна и течности 3 часа преди сън.

чик-чат.орг

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: