Admin

Салмонелозите

In Вирусни инфекции при възрастни, Диария при възратните on October 20, 2008 at 6:02 pm

Уважаема редакция, преди седмица бях на сватба и няколко дни по-късно аз и мои близки получихме разстройство. Приятел лекар ми каза по телефона, че може да е салмонелоза, ако сте яли продукти с яйца – кремове, пасти. А ние ядохме. Моля да напишете нещо? Инж. Гергана Митрева – Бургас

Салмонелозите представляват остри инфекциозни заболявания, предизвикани от голяма група микроорганизми,от рода на салмонелата. Към салмонелозите се отнасят коремният тиф, паратифовете А и Б, хранителните токсининфекции и други.

За възникване на заболяването е необходимо участие на живи салмонели, а не само на отделените в храната токсини, както се смяташе по-рано. Попадналите с храната в червата салмонели масово се размножават и разрушават, като отделят голямо количество токсини.

Симптомите на салмонела са – главоболие, стомашни болки, гадене, повръщане, диария, треска. Обикновено се проявяват от 12 до 48 часа след приема на заразена храна и продължават около 3 дни. Болките в корема са умерени или резки, с коликообразен характер.Те са дифузни или локализирани в епигастриума, около пъпа, повече в дясната половина на корема. Повръщането е упорито, като в началото е храна, а по-късно само стомашен или дуоденален сок. Изхожданията са чести, без болков синдром, като с напредване на заболяването стават воднисти и с лоша миризма. По някога салмонелозата се проявява само със симптомите на остър гастрит, с болки в стомашната област, повръщане, но без разстройство, което е по-благоприятният вариант.
Повишаването на температурата, която още в първия ден достига 39-40 градуса, често се съпровожда със студени тръпки. Най-често тя се задържа 2-3 дни. Поради повръщането и диарията бързо настъпва обезводняване на организма и нарушаване на електролитния му баланс. Ето защо състоянието се влошава, кръвното налягане пада, крайниците стават студени, чертите на лицето се изострят.

Диагнозата се поставя лесно при разпит на болния за консумация на не добре обработени кулинарно продукти – яйца, месо мляко. Желателно е да се вземе фекална проба. При тежки форми на обезводняване е хубаво хоспитализация 2-3 дни с цел венозни вливания. Задължително се назначава антибиотик, но това е от компетентността на лекар специалист. Личната хигиена по принцип при хранителните отравяния е особено важна. Миенето на продукти, на ръцете, кулинарна обработка, сваряване на продуктите и прочее. Немалка роля, дори основна имат санитарните власти в провинцията, контролиращи хранителните продукти на стопаните производители.

новинар.нет

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: