Admin

Запек

In Запек при възрастни on October 20, 2008 at 2:38 pm

Почти всеки един от нас е имал запек по едно или друго време. Някои от симптомите на запека включват: нередовно ходене по голяма нужда – по-малко от 2 пъти седмично, съпроводено с твърди изпражнения, усещане за надут стомах, дискомфорт.

Какво го предизвиква? Той се получава когато дебелото черво абсорбира твърде много вода. Това се случва когато свиванията на мускулите на дебелото черво са слаби. Най-честата причина за появата му е бедната на влакна храна, намиращи се в зеленчуците, плодовете, зърнените храни и богата на мазнини, съдържащи се в кашкавала, яйцата, месото. Хората консумиращи храни, богати на растителни влакна рядко страдат от запек. Други причини за появата му са липсата на достатъчно движение, прекомерната употреба на лаксативи и обезболяващи лекарства. От голямо значение е недостатъчното количество ‘приятелски’ бактерии в дебелото черво. Те са полезни при стимулирането на перисталтиката – ритмичното свиване на мускулите, което придвижва съдържанието на червата по-нататък. Перисталтиката е по-ефикасна, когато киселинността на средата се увеличава, а именно тук бактериите са полезни. Като част от ферментационния им процес, тези Лактобактерии отделят млечна киселина и други киселини, създаващи среда, която подпомага перисталтиката. Няколко изследвания, проведени в Швеция от Д-р Ливиа Алм показват, че хроничният запек се причинява от нарушение в баланса на тези бактерии.

Запекът се среща най-често при жените, децата и възрастните над 65 години. Независимо, че в повечето случаи е временено състояние, това е често оплакване.

Консумирането на достатъчно течности – около 8 чаши на ден, ще подпомогне отстраняването на проблема.
Друг начин за отстраняване на неприятните странични ефекти от запека е употребата на Пробиотици.


биоцитрин.ком

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: