Admin

Как да избираме менюто на дете с хранителна алергия

In Хранителни алергии on October 18, 2008 at 7:18 pm

Четете внимателно етикетите на храните и съставките им, за да избегнете алергена на детето ви.

Ако е алергично към:

Млечни продукти – Избягвайте сирене, масло, сметана и кисело мляко. Не предлагайте и обезмаслено мляко, а също така и съставки като казеин и сурватка.

Яйца – Не купувайте кекс, сладкиши, тестени изделия, майонеза и каквито и да е заместители на яйца. Избягвайте също и храни, който съдържат овалбумин, често съкращаван като Ov. Някой макарони също могат да бъдат приготвени с яйца.

Соя – Опасни са соевите зърна, соевото масло, соевият сос, соевият протеин, соевото олио и тофу. Не включвайте и храни, които съдържат лецитин в списъка със съставките.

Ракообразни – раци, омари, охлюви, миди и стриди, а също и други видове ракообразни животни са забранени. Децата, алергични към ракообразни, може да понасят риби, но е нужен тест за определяне на чуствителността към тези храни. Подобно , децата , алергични към риби, могат да толерират ракообразни. Марината , дресингите за салатти, а също и хотдогът и деликатесните меса могат да съдържат риба или ракообразни.

Дървесни ядки – избягвайте бадеми, орехи, кашу …. Детето не трябва да употребява масла на базата на ядки или който и да е продукт в чийто списък със съставки присъстват ядки , включително сладолед или крекери, освен ако не сте сигурни, че тези продукти не съдържат ядки.

Фъстъци – избягвайте всички храни, които съдържат ядки, а също и фъстъчено брашно и олио. Не предлагайте азиятска храна /която често се приготвя с фъстъчено олио, яйчени ролца, шоколад, десерти и всякакви тестени изделия , които могат да съдържат ядки. Въпреки, че фъстъците и дървесните ядки /орехи, бадеми/ са 2 различни храни и всъщност не са подобни , на децата с алергия към фъстъците се препоръчва да избягват дървесни ядки /и обратното/, защото около 30% реагират и на двата алергена.

Най-често срещаните хранителни алергии се отключват в детството. 55% от децата, които са алергични към мляко , яйца, пшеница, соя, развиват тези алергии докато навършат 3 години. Когато става въпрос за ядки и морска храна, 25% от децата с такива алергии ги проявяват до 3 годишна възраст.

Тъй като алергените засягат много от частите на тялото, алергичното дете може да изпита широка гама от симптоми до няколко минути или най-много до 2 часа след приема на храната. Типично първите признаци са сърбеж, другите включват обрив; повръщане; диария; респираторни симптоми като хриптене, задушаване и отичане на лицето, гърлото, устните и езика.

Когато едно дете има сериозна алергична реакция с широкоразпространени ефекти върху тялото , това състояние е познато като анафилаксис. При него е задължителна спешна медицинска помощ, защото реакцията може да обхваща сърцето, белите дробове, кръвоносните съдове и други части на тялото.


мамаибебе.ком

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: