Admin

Кондиломи

In Стомашни проблеми on October 17, 2008 at 6:49 pm

Перианалните кондиломи представляват малки или по-големи, плътни възелчета, най-често срещани по половите органи или около ануса, разрастващи се с вид на «цветно зеле» или «портокал», различни по форма и размер, понякога покриващи плътно аналното отвърстие. Причината за развитието на острите кондиломи, е вирус.

Внимание! Заболяването се предава по полов път!

Перианалните кондиломи се проявяват с чувство на «чуждо тяло» в аналната област, секреция, понякога обилна, което налага носене на превръзки, болка или сърбеж. При нараняване е възможно и кървене.

Желателно е перианалните кондиломи да бъдат отстранени максималмо рано, тъй като разрастването им става бързо. Желателно е и проследяване за известен период от време след това, поради склонността им да рецидивират. Ранното им отстраняване е желателно и с оглед на злокачествения потенциал, който те имат. Лечението включва в ранните стадии локално приложение на медикаменти, а в по-късните се налага хирургично лечение: с помощта на лазерна или електрокоагулация или оперативно.

В диференциално – диагностично отношение трябва да се имат в предвид плоските кондиломи, който са симптом на сифилис !!!

медцентър.хит.бг

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: