Admin

Домашно приготвяне на диетични храни за лечение при диария

In Диария при деца on October 15, 2008 at 5:38 pm

► Оризова отвара, 600 г

Необходими продукти:
3 чаени лъжички измит ориз
3 чаши вода

Начин на приготвяне:
Варете ориза на тих огън до пълното му разваряване и побеляване на водата. Прецедете през цедка, долейте до 600 г чиста вода и отново кипнете. Давайте я вместо обикновена преварена вода.

► Супа от моркови (супа Моро), 500 мл

Необходими продукти:
250 г немного едри моркови
500 мл вода

Начин на приготвяне:
Измийте и почистете добре морковите. Настържете ги или ги нарежете на ситно. Залейте ги с вода и варете в затворен съд (или в микровълнова печка) до омекване. Пасирайте ги през сито или ги разбийте с миксер на фина каша. Долейте вода до 500 мл, посолете леко и сложете отново да кипне.

Давайте по 1 кафена чашка между храненията или преди всяко хранене. Може да се дава по Г2 чаени лъжички между храненията и ако детето е на 1 -2 месеца.

► Диетична каша
от препечено или оризово брашно без мляко, 2оо г.
Подходяща е за деца след 6-месечна възраст.

Начин на приготвяне:
Препечете няколко лъжици брашно в сух тиган при непрекъснато бъркане до получаване на жълто-розов цвят. 4 чаени лъжички от брашното размийте в малко вода, докато получите гладка каша. Сложете чаена чаша вода с 2 чаени лъжички захар да заври. Изсипете размитото брашно, като бъркате непрекъснато. Варете 5 минути.

Ако детето е под 6-месечна възраст, е подходяща безглутеновата оризова каша с вода. Приготвя се, като добре свареният ориз се пасира или разбие с миксер.

Диетичната каша с вода не съдържа пълноценен белтък, нискокалорична е и затова можете да я давате само през първия ден от лечението на разстройството. След това я приготвяйте с обезмаслено мляко или я смесвайте с малко натрошено обезсолено краве сирене.

Диетична попара със сирене (без масло), 200 г
Подходяща е за дете над 7-месечна възраст.

Необходими продукти:
1 филийка сухар или препечен бял хляб
малко парченце обезсолено краве сирене
1 чаена чаша гореща вода или шипков чай
2 чаени лъжички захар

Начин на приготвяне:
Залейте сухара или натрошения хляб и сиренето с горещата вода или шипковия чай. Прибавете захарта. Намачкайте с вилица. Давайте по 1 път дневно.

► Черна каша с ябълки, 200 г

Необходими продукти:
3 чаени лъжички препечено брашно
1 и 1/2 чаени лъжички захар
1 ябълка и непълна чаена чаша вода

Начин на приготвяне: Сварете кашата по описания в предишните рецепти начин. Измийте ябълката със сапун, обелете я и я настържете на най-ситното ренде. Прибавете я към кашата, разбъркайте и оставете да кипне.

“Хранене на бебето” проф. д-р Л. Трифонова

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: