Admin

Билките лекуват язвата

In Билколечение и народна медицина, Язва on October 15, 2008 at 6:09 pm

Чудесно противо-болково и противо-възпалително действие при наличие на язвена болест упражнява приемането на запарки от цветове от лайка и от листа от мента. За приготовлението им е необходимо две супени лъжици от предварително изсушени и наситнени билки да се залеят с 400 – 500 мл кипяща вода. След престой от 10 – 15 минути така приготвената билкова запарка се прецежда и се разделя на 4 равни дози. Те се изпиват съответно преди закуска, обяд и вечеря и преди лягане за нощен сън. В аптеките се продават спиртен извлек (тинктура) от мента. От нея е препоръчително трикратно дневно приемане на гладно на по 20 – 30 капки.
– За намаляване на дразнещото действие на стомашните и жлъчните киселини върху стомашната лигавица е препоръчително да се пият чайове от листа от живовляк и от цветове от слез. Техният лечебен ефект се дължи на съдържащите се в тях слузни вещества.
– Подобно действие има студеният воден извлек от ленено семе или от семена от дюли. Той се приготвя като 1 супена лъжица от семената се залее с 400 – 500 милилитра студена вода. След престой от няколко часа така приготвеният воден извлек се прецежда и се пие в продължение на целия ден на малки глътки.

– Съществуват и билкови чайове, които ускоряват процесите на заздравяване на язвения дефект.Сред най – широко употребяваните от тях за лечение на язвата спадат тези от цветове от невен, от стръкове от жълт кантарион,от корени от оман и др. От тях се приготвя отвара, като за целта две супени лъжици от съответната билка трябва да ври десетина минути в 500 милилитра вода.
След престой от 10 – 15 минути и след прецеждане така приготвената отвара се разделя на 4 равни дози. Те се изпиват съответно преди закуска, обяд и вечеря и преди лягане за нощен сън.


здравница.ком

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: