Admin

Пробиотиците могат да бъдат фатални при остър панкреатит

In Панкреас, Пробиотици on October 10, 2008 at 6:43 pm

Бактериите, които се съдържат в пробиотичниите кисели млека и напитки, могат да бъдат фатални при тежките случаи на панкреатит. Това съобщиха датски учени.

Те се базират на данни от проучване, според което смъртността сред хората с остър панкреатит, приемащи пробиотици, е двойно по-висока.

Пробиотиците съдържат живи микроорганизми – т.нар “добри” бактерии, които колонизират интестиналния тракт. Тези пробиотици се продават като хранителни добавки, но могат да бъдат намерени в много естествено ферментиращи храни като кисело мляко и някои видове сокове.

Пробиотиците се използват за лечение на панкреатит – възпаление на панкреаса, което може да предшества развитието на панкреатичен рак. Панкреатитът често възниква внезапно и прогресира бързо, като може да увреди напълно органа.

Усложненията са чести и около 1/5 от болните развиват тежка форма на болеста и имат повишен смъртен риск – най-вече поради инфекции.

В настящото проучване били включени 296 човека с тежката форма на панкреатит. Те били разделени на две група, като едната група приемала плацебо, а другата – смес от пробиотични добавки.

Броят на участниците, развили инфекция, бил сходен и в двете групи, но 24 доброволци от пробиотичната група пачинали. За сравнение – в плацебо групата имало 9 смъртни случая.

Учените предполагат, че суплементите по някакъв начин повишават кислородните изисквания и влошават вече нарушения кръвен поток. Други експерти пък твърдят, че пробиотиците не трябва да се дават на пациенти с остър панкреатит – състояние следствие най-често на жлъчни камъни и голяма алкохолна консумация.

Авторите на проучването обобщават, че пробиотиците са безопасни и полезни за хората, които не са тежко болни.

докторбг.ком

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: