Admin

Пребиотици срещу салмонела

In Инфекциозни разстройства, Пробиотици on October 9, 2008 at 6:38 pm

Естествени захари, които се съдържат в майчиното мляко и в момента се включват в състава на пребиотичните храни, могат да помогнат в борбата срещу салмонелата и други предизвикващи отравяне бактерии в храните. Това съобщиха учени на 162-рата годишна среща на британското Дружество по обща микробиология в началото на месец април.

Тези захари се наричат галакто-олигозахариди и вече се знае, че те подобряват здравето на кърмачетата. Освен това обаче намаляват и шансовете на бактерията салмонела да увреди червата при хранително натравяне, като с това ограничават цялостните поражения и тежестта на инфекцията.

„Salmonella typhimurium е болестотворна бактерия, способна да заразява голям брой животни, в това число и хората. На нея се дължат много случаи на тежко заболяване всяка година”, казва Лора Сърл от Отдела по хранителна и екологична безопасност при Ветеринарната лабораторна агенция в Уейбридж, Великобритания. „Ние сме особено загрижени за нея, тъй като виждаме хора, инфектирани при пряк контакт с животни или чрез хранителната верига.” Симптомите на хранителното отравяне със салмонела при хората включват диария, гадене, повръщане, стомашни спазми, температура и главоболие, а в редки случаи инфекцията може да атакува цялото тяло и да доведе до смърт.

Особено тежката салмонелоза се лекува с антибиотици, но ефикасността им е подронена от тяхната системна употреба както за стимулиране растежа при животните, така и като терапевтични агенти. В опита си да преодолее този проблем през 2006 година Европейският съюз забрани употребата на антибиотици като стимулатори на растежа, поради което в момента спешно се изследват алтернативи, казва Лора Сърл.

Една от възможностите е да се използват пребиотици, получени от натурални комплексни захари, за които вече е известно, че подобряват стомашно-чревното здраве. Има много теории за начина, по който те действат, включително и тази, че навярно стимулират размножаването на естествената чревна флора, позволявайки й да се бори с нахлуващите пато-гени, които се опитват да колонизират червата.

Ветеринарната лабораторна агенция стартира проект, който цели да демонстрира точния механизъм на очевидния успех на нова комбинация от галакто-олигозахариди. Сега изследванията показаха, че тази смес предпазва животните от инфектиране, като намалява инвазивните способности на салмонелата, и облекчава тежестта на симптомите на болестта. След лечение с тази комбинация в телесните и чревните тъкани се откривали по-малък брой бактерии. Изследваната пребиотична смес от галакто-олигозахариди вече се предлага и като продукт за човешка употреба. Твърди се, че помага и на хора, страдащи от раздразнителни черва, стомашни разстройства и диария.

лекар.бг

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: