Admin

Салмонелоза

In Инфекциозни разстройства on October 6, 2008 at 6:33 pm

През 1885 г. един от пионерите на американската ветеринарна медицина Даниел Е. Салмон, открива в червата на прасе първият щам на Салмонела, наименование, което се е запазило до днес и което се използва за описване на този често срещан в човека патоген.
Салмонела е вид бактерия, която предизвиква коремния тиф и много други инфекции в стомашно-чревния тракт, наричани салмонелоза. Броят на известните до момента щамове на бактерията Салмонела (наричани серотипове) е повече от 2300. През последните години се оказа, че много щамове на Салмонела са станали устойчиви на антибиотиците, които се използват за лечението им, както при хората, така и при животните.

Как може да се предпазим от инфекцията? С оглед да се намали непрекъснато увеличаващия се брой на заболявания със Салмонела, потребители и производители на храни трябва да се научат правилно да съхраняват и приготвят яйцата и други рискови храни. Суровите продукти ( яйца, пилешко и друг вид месо) трябва да се държат отделно от полу-готовите или готови храни. Дъските за рязане, теглилките, ножовете и др. кухненска посуда трябва да се изплакват много добре след обработване на суровите продукти. От голямо значение е хигиената на ръцете – те трябва да се измиват добре преди всяка обработка на хранителните продукти. По този начин се избягва т.н. ‘кръстосано замърсяване’.
Какви са симптомите на Салмонела? Инкубационният период на салмонелоза може да бъде от 6 часа до 10 дена. Салмонела предизвиква гастроентерит. Болният получва диария, често съпроводена с температура и коремни болки. Малките деца, възрастните, хората с понижен имунитет или анемия, са по-податливи на това заболяване и при тях то протича по-тежко.
Какви здравни проблеми може да възникнат от заразяване със Салмонела? Хората, страдащи от диария обикновено се възстановяват бързо, макар че понякога минават няколко месеца преди пълното им оздравяване. Малка част от хората, заразени със Салмонела може да развият ставни болки, очни възпаления. Получава се т.н. синдром на Рейтер – развива се реактивен артрит, който започва няколко седмици след стомашната инфекция. Заболяването може да продължи няколко месеца или години и може да доведе до хроничен артрит. Лечението на салмонелозата с антибиотик не е гаранция, че синдромът на Рейтер няма да се прояви.
Салмонела септикоемия (отравяне на кръвта) може да доведе до възможно заразяване на всеки един орган. При хората с атеросклероза на аортата, инфекцията може да се прояви там, водейки до абсцес на аортата. При някои хора Салмонела може да съществува в жлъчният мехур в продължение на месеци.

Приложение на Биоцитрин: Препоръчва се приемането 3 пъти дневно на 15-20 капки Биоцитрин, разтворени в 150 мл вода, сок или чай или 3 пъти по 1 капсула, в продължение на поне 1 месец.


биоцитрин.ком

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: