Admin

Как се лекува диария?

In Диария при възратните, Диария при деца on September 27, 2008 at 1:14 pm

Лечението зависи от тежестта на диарията и от клиничната картина. Основна грижа на майката в домашни условия е да предпази детето от обезводняване. Това означава в организма да се внасят толкова течности и соли, колкото детето е загубило. Има една проста ориентировъчна мярка. Когато детето е под двегодишна възраст, майката трябва да му дава течности и соли в количество около четвърт до половин чаена чаша след всяко изхождане на воднисти изпражнения. При деца от 2 до 10 години количеството се увеличава на половин до една чаша след всяка дефекация.

Над 10 години и при възрастни хора количеството е според желанието да се приемат течности.

В какво се състои медикаментозното лечение?
– При вирусно обусловените диарии медикаментозно лечение не се препоръчва, тъй като в големия процент от случаите настъпва оздравяване в рамките на три до пет дни.
Антибактериално лечение също не се препоръчва при всички бактериални инфекции. Ешерихия коли-инфекциите не се нуждаят от антибактериално лечение, напротив – то може да бъде вредно, защото щамовете са устойчиви към различните видове антибиотици. Ако антибиотикът не може да упражни полезното си действие, ще се проявят само вредните му страни. Задължително с антибактериални средства трябва да се лекуват дизентерията и някои състояния на салмонелозата, които протичат с висока температура, със значително увредено общо състояние, със съмнение за разпространяване на инфекцията по кръвен път, т.е. преминаване в септично състояние.

Полезни ли са лекарствата със затягащо действие?
– Запичащи лекарства не се препоръчват при острите диарии, особено при тези, които са причинени от чревни инфекции. Целта е бактериите и токсините да се елиминират, защото увреждат чревната лигавица, резорбират се и увреждат цялостно организма.

Антибиотиците могат ли да причинят диария?
– Да, могат да я предизвикат като странично явление. Механизмът за предизвикване на диария при различните антибиотици е различен. Някои дразнят чревната лигавица, други потискат синтеза на ензими, с което възпрепятстват разграждането на хранителните вещества. Неразградените вещества имат осмотични свойства, повишава се налягането и съдържанието на течност в червата и се появява допълнителна диария. Трети антибиотици пряко увреждат чревната лигавица и могат да се получат много тежки, понякога фатални за живота състояния, протичащи с кървава диария.

блитц.бг

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: