Admin

Как да се справите с диарията?

In Диария при деца on September 27, 2008 at 1:34 pm

При вземане на нужните мерки диарията рядко е сериозен проблем, но ако позволите детето да се дехидратира, то може да се наложи дори постъпване в болница. Вашата първа грижа в такава ситуация е то да приема достатъчно течности. Ако диарията не е съпроводена с повръщане, продължете с кърменето или с даването на адаптирано мляко. Ако детето не може да задържа тази храна, незабавно извикайте лекар. Избягвайте подсладените течности и неразредени плодови сокове. Те съдържат захар, която ще извлече вода в червата и ще влоши диарията.

Проучванията показват, че бактериалните култури в киселото мляко са безопасен и ефективен начин да се намали силата и продължителността на диарията. Това е лесен начин да се справите с проблема, особено ако бебето харесва вкуса на киселото мляко. Важно е да избирате кисело мляко с lactobacillus или живи култури.

Ако бебето ви се чувства зле по време на периода на диарията, създайте му най-комфортни условия и се старайте да поддържате пелените му сухи. Бъдете нежни и грижовни. При смяна на пелените използвайте крем, който да предпази бебешкото дупе от зачервяване, което може да е мъчително за детето.

Кога да повикате лекар?
Обадете се на лекаря незабавно, ако бебето ви е по-малко от три месеца и има диария. Ако детето е по-голямо, извикайте лекар при диария, придружена с:

* повръщане;
* признаци на дехидратация – пресъхнали устни, липса на уриниране за повече от шест часа;
* кръв в изпражненията;
* висока температура – над 38.3 С при бебета от три до шестмесечна възраст; над 39.4 C при деца над шестмесечна възраст;
* ако детето отказва да се храни.

Как да предпазите бебето си от диария?
Следвайте съветите по-горе в зависимост от ситуацията. За диарията, причинена от инфекция, честото миене на ръцете, е най-добрата защита, тъй като микроорганизмите, причиняващи болестта, се предават лесно. Измивайте със сапун както ръцете на детето, така и вашите собствени, особено след смяна на пелените му. Добрата хигиена на храната също би могла да намали риска, тъй като опасните бактерии биха могли да се разпространят и чрез не добре измити плодове и зеленчуци.

предайнататък.бг

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: